This is a read only archive of pad.okfn.org. See the
shutdown announcement
for details.
tampere-osallistuminen
Tampere / osallistuminen
http://www.tampere.fi/osallistuminen
-> aloita lisäämällä nimesi oikean yläkulman painikkeesta
Tämä on vapaasti muokattava yhteiskirjoitusmuistio. Kuka tahansa Tampereen osallistumistapojen kehittämisestä kiinnostunut voi osallistua keskusteluun tällä foorumilla.
Palaverit
http://pad.okfn.org/p/tredemokratia-25032014
Muistio on luotu Demokratiapäivän 17.10 Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Sanna Marinin chatin (ja Twitter-keskustelun ) perusteella. Muistion avasi Raimo Muurinen. Muistio ei ole Tampereen kaupungin virallinen osallistumiskanava eikä se sido kaupunkia mihinkään. Päinvastoin, tämä kanava edustaa kuntalaisten omaehtoista osallistumista ja halua osallistua kaupungin kehittämiseen.
Linkki Twitter-keskusteluun https://twitter.com/MarinSanna/status/390811770807263232
Pormestari on nimittänyt asukasdemokratiaryhmän elokuussa 2013. Sen puheenjohtajana toimii valtuuston puheenjohtaja Sanna Marin ja varapuheenjohtajana apulaispormestari Olli-Poika Parviainen.
Tarkoituksena on suunnitella kaikille avoimella tavalla Tampereen asukasdemokratiatyöryhmän toimintaa ja asukasdemokratian kehittämistä. Erityiskysymys aluksi kuuluu, miten asukasdemokratiaryhmän tulisi toimia, jotta se palvelisi tarkoitustaan mahdollisimman hyvin.
- minkälaisella mandaatilla asukasdemokratiatyöryhmä toimii? millä aikajänteellä? ja mitä vastuita sillä on?
- minkälainen verkkonäkyvyys demokratiaryhmällä tulisi olla?
- RM: asukasdemokratiaryhmällä tulisi olla www-sivu, mielellään mahdollisimman helppotajuisella osoitteella, kuten esimerkiksi tampere.fi/asukasdemokratia tai tampere.fi/osallistuminen/asukasdemokratia
- minkälainen läsnäolo sosiaalisessa mediassa ryhmällä tulisi olla?
- RM: ryhmän www-sivun tulisi olla vuorovaikutteinen. Vaikka Facebook on yleisin some-palvelu, keskusteluun pitäisi pystyä osallistumaan myös ilman asiakassuhdetta palveluntarjoajaan. Toki juuri koska se on suurin somepalvelu, www-sivulla voisi olla FB-seinä.
- Osallistujien tulee ensisijaisesti olla omalla yksilöllisellä tilillään some-keskusteluissa, mieluiten omalla nimellä (ja kuvalla), tai nimimerkillä. Yhteiskäyttötilejä tulee välttää, paitsi kun organisaatiolla on virallinen some-tili, jolloin sitä voi käyttää myös. Asukasdemokratiaryhmän itsensä ei pidä perustaa omaa some-tiliä.
- Näkyvyys Twitterissä tärkeää. Todennäköisesti tämä hoituu helpoiten, kun ryhmän henkilöt tweettaavat omilla henkilökohtaisilla tileillään ja sopivilla hashtageillä (#Tampere, ...) ja lisäksi tarvittaessa kaupunki viestii Twitter-tilillään.
- Työryhmän teemoista twiitatessa käyttöön tunniste #tredemokratia
- miten ryhmän kokouksien agenda pitäisi päättää?
- ryhmän kokouksien agendat voitaisiin valmistella esimerkiksi tämänkaltaisissa yhteiskirjoitusmuistioissa. Jokaisella kokouksella voisi olla oma muistionsa tai tarkoitusta varten voisi olla yksi pysyvä muistio. Toisaalta myös Otakantaa.fi -palvelua voitaisiin käyttää. Tai Google Docseja. Päätarkoitus on, että kokousagendaa ei lyödä lukkoon suljetusti yleisöltä piilossa, vaan kasvokkaisiin ja avoimeen verkkokeskusteluun pohjautuen ja agendan ensimmäinen versio luodaan verkkotyökalussa, jolloin se on kaikille samaan aikaan tiedossa.
- minkälaisia kokouskäytäntöjä ja työskentelymetodeja ryhmän tulisi noudattaa?
- miten ryhmän päätösesitykset pitäisi valmistella?
- sama kuin agendan päättäminen, Etherpad, Google Docs tai Otakantaa.fi. Päätösehdotukset pitäisi linkittää käytyyn verkkokeskusteluun.
- Kun agenda on julkaistu verkossa, alkaa kasvokkainen ja verkkokeskustelu päätösesitysvaihtoehdoista ja niiden perusteluista. Verkkotyökalu mahdollistaa kenelle tahansa osallistumisen päätösvaihtoehtojen luomiseen, muokkaamiseen ja kommentointiin.
Lisää nimikirjaimesi tekstisi alkuun ja kirjoita vastauksesi vapaasti valitsemaasi kohtaan.
SannaM: Kokoonnuimme eilen 16.10. ensimmäistä kertaa kaupungin toimijoiden kanssa ideoimaan asukasdemokratiatyöryhmän toimintaa ja tarkoitusta. Mistä tämän tapaamisen muistio tai pöytäkirja löytyy? Missä sitä voi kommentoida verkossa?Oma näkemykseni on, että varsinaisen työryhmän rinnalla toimisi useita eri verkostoja, jotka pohtisivat asukasdemokratiaan ja sen kehittämiseen liittyviä kysymyksiä. Olisi hienoa saada mahdollisimman usea kuntalainen ja taho osallistumaan demokratiatyöhön. Tarvittaessa voisimme sitten järjestää työryhmän ja eri toimijoiden tapaamisia yksittäisten aiheiden tiimoilta.
RM: yhteiskirjoitusmuistio on vain yksi tapa mahdollistaa kaikille avoin osallistuminen. Siinä, missä yhdelle kasvokkainen tapaaminen voi olla helpompi tapa tuoda mielipiteensä julki, ei toisella ole ajan tai liikuntaesteen vuoksi mahdollisuutta osallistua samaan tilaisuuteen.
RM: mitä pormestarin taannoisen nettikyselyn vastausten mukaan pitäisi ottaa huomioon? Entä demokratiayksikön kokemusten mukaan?
Yleisiä ideoita
- olisi hienoa jos Tampereen ja Helsingin päätöksentekoasiakirjat olisi luettavissa samanlaisen avoimen datan rajapinnan kautta, eli että Tampereen asiakirjoihin avattaisiin samanlainen tai yhdessä eteenpäinkehitetty rajapinta kuin Helsingin asiakirjoihin http://dev.hel.fi/apis/openahjo
PK: Olisi hienoa myös nähdä jokaisen kunnanvaltuustoon äänestetyn kaikki puheenvuorot, päätökset ja vaalilupaukset koottuna nätisti vierekkäin. Niin ettei niitä tarvitsisi jokaisen erikseen kaivaa noista pitkistä asiakirjoista.